Czy można oczyścić produkty spożywcze z koronawirusa

tajemnicze.pl-koronawirus-oczyszczanie-jedzenia
Udostępnij

Czy można oczyścić produkty spożywcze z koronawirusa?

W skrócie
Dowody wskazują, że nie ma powodu, aby martwić się obecnością koronawirusa w żywności. Nie są znane przypadki przenoszenia COVID-19 przez żywność lub opakowania produktów spożywczych.
Należy przestrzegać ogólnie przyjętych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności. Dobrze ugotuj jedzenie. Jedzenie na wynos można podgrzać, jeśli obawiasz się zanieczyszczenia wirusem. Świeże produkty należy myć pod bieżącą wodą

Nie używaj mydła do rąk, płynu do naczyń ani wybielaczy do czyszczenia produktów spożywczych
Rozsądnym sposobem na zminimalizowanie ryzyka związanego z zanieczyszczonymi opakowaniami żywności, jakkolwiek potencjalnie małym, byłoby przeniesienie żywności do czystego pojemnika, mycie rąk mydłem i wodą przez 20 sekund po wyrzuceniu oryginalnego opakowania.

tajemnicze.pl-koronawirus-oczyszczanie-jedzenia

Według dr. Mercoli

Od czasu wybuchu epidemii COVID-19 przedstawiłem porady dotyczące skutecznego czyszczenia rąk i dezynfekcji powierzchni w domu, ale co z żywnością, taką jak jedzenie na wynos i świeże produkty? Czy jedzenie skażonej żywności może spowodować zachorowanie?

Według News Channel 8, policja z Wirginiiostrzega przed niepokojącym trendem” po tym, jak grupa nastolatków została przyłapana przez kamerę na kasłaniu na produkty w sklepie spożywczym, a następnie opublikowała nagranie w mediach społecznościowych”.

W poście opublikowanym na Facebooku z 19 marca 2020 roku, Policja Purcellville stwierdziła:

„Prosimy o pomoc rodziców w monitorowaniu działań nastolatków, a także ich postów w mediach społecznościowych, aby uniknąć kolejnych takich incydentów”.

Obowiązują konwencjonalne zasady bezpieczeństwa dot. żywności
Dobra wiadomość jest taka, że dowody sugerują, że nie ma powodów do obaw, pod warunkiem przestrzegania konwencjonalnych wytycznych bezpieczeństwa dot. żywności. Jak zauważył amerykański Urząd ds. Żywności i Leków:

W przeciwieństwie do wirusów żołądkowo-jelitowych przenoszonych przez żywność, takich jak norowirusy i wiruy zapalenia wątroby typu A, które często są przenoszone przez skażoną żywność, SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19, jest wirusem wywołującym choroby układu oddechowego. Żywność nie jest drogą przenoszenia tego wirusa”.

W artykule opublikowanym 14 marca 2020 roku w The Atlantic, epidemiolog Stephen Morse z Columbia University zauważył, że „gotowane jedzenie nie będzie stanowić problemu, chyba że zostanie ono zanieczyszczone po ugotowaniu” – i jest to prawdą, nawet jeśli osoba przygotowująca jedzenie jest chora.

Powodem tego jest to, że wysoka temperatura zabija większość patogenów, w tym koronawirusa. Idealnie byłoby, gdyby chory nie przygotowywał żywności dla innych, ale nawet gdyby tak było lub w przypadkach, w których możesz nie wiedzieć, że jesteś nosicielem, rozsądne jest powstrzymanie się od kaszlu i kichania bezpośrednio na jedzenie lub w jego pobliżu.

W „Safety Food and Coronavirus: A Comprehensive Guide”, J. Kenji Lopez-Alt, główny doradca kulinarny w Serious Eats, odpowiada na szereg pytań związanych z bezpieczeństwem żywności w oparciu o obecny stan wiedzy. Co ważne, jak dotąd nie ma dowodów na przenoszenie się COVID-19 za pośrednictwem żywności lub opakowań produktów spożywczych.

Opakowania na żywność nie są wektorem chorób
Chociaż wstępne ustalenia sugerują, że wirus może pozostać żywy na tekturze do 24 godzin, a na stali nierdzewnej lub plastiku nawet przez trzy dni, jeśli mamy wierzyć CDC, ryzyko zarażenia COVID-19 przez dotknięcie zanieczyszczonych powierzchni, a następnie dotykanie oczu, ust lub nosa jest minimalne – znacznie niższe niż zakażenie drogą kropelkową (co oznacza, że wdychasz wirusa unoszącego się w powietrzu).

Jak sugeruje Lopez-Alt, rozsądnym sposobem na zminimalizowanie ryzyka związanego z zanieczyszczonymi opakowaniami żywności, chociaż jest ono raczej niskie, byłoby przeniesienie żywności do czystego pojemnika oraz mycie rąk mydłem i wodą przez 20 sekund po wyrzuceniu oryginalnego opakowania.

Gotowane lub surowe jedzenie jest mało prawdopodobnym źródłem infekcji
Jak wspomniano, ciepło zabija wszystkie patogeny obecne w gotowanym jedzeniu, a podgrzewanie jedzenia na wynos jest jedną z metod, którą można zastosować, jeśli się martwisz o ryzyko zarażenia. Badania dotyczące SARS-CoV-1 (wirusa odpowiedzialnego za SARS) wykazały, że po trzech minutach wirus został dezaktywowany przez temperatury powyżej 149 stopni F (65 °C), a wstępne dowody sugerują, że SARS-CoV-2 (COVID-19) jest wysoce wrażliwy na ciepło.

Jest również mało prawdopodobne, aby surowe jedzenie powodowało COVID-19, nawet jeśli zostało zanieczyszczone poprzez kaszel lub kichnięcie. Powodem tego jest fakt, że wirusy oddechowe, takie jak SARS-CoV-2, rozmnażają się w drogach oddechowych, a nie w przewodzie pokarmowym, gdzie trafia jedzenie. To dwie zupełnie różne drogi.

Chociaż wirus SARS-CoV-2 został znaleziony w kale, nie ma dowodów sugerujących, że może on powodować chorobę przechodząc przez przewód pokarmowy. Według CDC nie odnotowano również żadnych doniesień o transmisji COVID-19 za pośrednictwem kału i przez jamę ustną (co mogłoby się zdarzyć, jeśli osoba przygotowująca jedzenie nie umyje właściwie rąk po skorzystaniu z łazienki).

Należy również pamiętać, że wirusy wymagają żywego gospodarza i nie mogą się rozmnażać w żywności. Przeciwnie, miano wirusa zmniejsza się z czasem. Nawet zjedzenie skażonej żywności gołymi rękami raczej nie spowoduje problemu.

Unikaj mycia produktów mydłem
Mimo to nadal zaleca się mycie produktów przed gotowaniem lub jedzeniem na surowo. Według magazynu People, mydło – chociaż jest skuteczne w zabijaniu wirusów – nie jest odpowiednie w przypadku większości świeżych produktów, chociaż można go użyć do niektórych rzeczy. Francisco Diez-Gonzalez, dyrektor Center for Food Safety na University of Georgia powiedział w wywiadzie dla People:

Używanie mydła nigdy nie było tak naprawdę zalecane w przypadku świeżych produktów, a naszym zaleceniem było używanie wody i płukanie… Nie ma dowodów, że na pewno zmniejszy to ryzyko zarażenia wirusem, ponieważ nie ma badań.

Nie ma prawie żadnych dowodów, które sugerowałyby, że to żywność jest wektorem przenoszenia tej choroby. Dowody, które posiadamy, dotyczą w dużej mierze transmisji z osoby na osobę”.

Dr William Haseltine – ekspert ds. chorób zakaźnych i prezes ACCESS Health International – powiedział: „Nie myłbym sałaty wodą z mydłem, ale coś takiego jak ziemniak, jabłko lub śliwka, można umyć w ten sposób”.

Należy również pamiętać, że chociaż może wydawać się nieszkodliwe, aby dodać kilka kropel mydła lub płynu do naczyń do mycia produktów z zamiarem usunięcia patogenów, z 232 detergentów do mycia rąk wymienionych w bazie danych Environmental Working Group (EWG), 58 uzyskało ocenę negatywną.



Przykłady toksycznych składników zawartych w mydle i płynie do naczyń obejmują:

Cocamid DEA — podejrzenia obejmują raka, przewlekłą i ostrą toksyczność dla środowiska wodnego.

Hydantoina DMDM — podejrzenia obejmują chemiczne uwalnianie formaldehydu i podrażnienie skóry, oczu lub płuc.

Etanoloamina — podejrzenia obejmują działanie na układ oddechowy, ogólne działanie ogólnoustrojowe/narządowe, przewlekłą toksyczność w środowisku wodnym, działanie na układ nerwowy, podrażnienie/alergię/uszkodzenie skóry.

Formaldehyd — podejrzenia obejmują raka, ogólne skutki ogólnoustrojowe i narządowe, podrażnienie/alergię/uszkodzenie skóry, ostrą toksyczność wodną.

Boran sodu — podejrzenia obejmują efekty rozwojowe, hormonalne i rozrodcze, podrażnienia skóry, alergie i uszkodzenia oraz negatywne działanie na układ oddechowy.

Kwas siarkowy — podejrzenia obejmują raka, skutki oddechowe, podrażnienia skóry i alergie.

Triclosan — podejrzenia obejmują ekotoksyczność wodną i ogólną, skutki rozwojowe, hormonalne i rozrodcze, raka i układ odpornościowy.

Co z wybielaczem?
Mycie produktów wybielaczem to kolejna taktyka, która prawdopodobnie jest niepotrzebna. Wybielacz może reagować z materiałem organicznym, tworząc produkty uboczne, które są znacznie bardziej toksyczne niż chlor. Według MSN: „eksperci odradzają nakładanie wybielacza na żywność… i twierdzą, że mycie ciepłą wodą działa równie dobrze przy mniejszym potencjalnym ryzyku”. Autorzy artykułu kontynuują:

„W ostatnim biuletynie New York Times California Today, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności zasugerował, że Kalifornijczycy odbywający „kwarantannę domową” powinni podjąć dodatkowe środki ostrożności podczas dokonywania niezbędnych wycieczek do sklepu spożywczego.



Ta rada zawiera wskazówki dotyczące dezynfekcji artykułów spożywczych, w tym stosowania bardzo rozcieńczonego roztworu wybielacza (jedna łyżeczka wybielacza na galon wody) do skropienia produktu i pozostawienie go do wyschnięcia.

Inni eksperci twierdzą, że nie jest to konieczne i może nawet nie być bezpieczne. Zdaniem dr Tamiki Sims, dyrektor ds. technologii żywności w Międzynarodowej Radzie Informacji o Żywności…

Wybielacz może… stanowić zagrożenie dla zdrowia. Przewodniki dot. bezpieczeństwa żywności odradzają stosowanie wybielacza lub detergentu do produktów spożywczych. „Wybielacz nie jest przeznaczony do czyszczenia żywności lub produktów spożywczych. Spożycie dowolnej ilości wybielacza może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia” – powiedziała Sims…

Jeśli martwisz się o owoce i warzywa… po prostu ugotuj je lub umyj dokładnie ciepłą wodą… „Według CDC, wirus ten stosunkowo łatwo ulega denaturacji (rozkłada się) w wyniku działania ciepła” – powiedziała”.

tajemnicze.pl-koronawirus-oczyszczanie-jedzenia

Jak myć produkty spożywcze?
Carrie Ann Arias, wiceprezes ds. marketingu w Naturipe Farms, powiedziała w wywiadzie dla Delish.com:

Mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą jest zawsze zalecane, nawet jeśli owoc ma skórkę, którą się usuwa, tak jak w przypadku awokado. Nie używaj mydła, detergentów ani roztworów wybielaczy. Jeśli chodzi o jagody, przed podaniem należy je opłukać w chłodnej bieżącej wodzie.

Surowe warzywa i owoce są bezpieczne do spożycia, szczególnie teraz. Są pełne składników odżywczych i niezbędnych witamin, które mogą pomóc w zwiększeniu naszej energii i wsparcia układu odpornościowego”.



Ken Rubin, dyrektor ds. kulinarnych w szkole kulinarnej Rouxbe, przypomina radę Arias, mówiąc:

Najlepsze praktyki mycia owoców i warzyw nie uległy zmianie ani nie zostały zmienione w świetle pandemii COVID-19. Nadal obowiązują te same zasady, które zawsze były zalecane.

Jeśli czujesz się niepewnie, po prostu kup odmiany produktów, które możesz albo obrać w domu (takie jak banany, pomarańcze, mango lub awokado), albo wybieraj produkty, które można ugotować”.

Jak podkreśla Arias, „najlepsze praktyki” są proste.

Jak wyjaśniła Barbara Ingham, specjalista ds. nauk o żywności z University of Wisconsin-Madison:

Myj wszystkie owoce i warzywa przed ich przygotowaniem – nawet jeśli nie zjadasz skórki. Zapobiega to przenoszeniu patogenów ze skórki do wnętrza owocu lub warzywa podczas krojenia…

Owoce i warzywa myj pod czystą, bieżącą wodą w czystym zlewie. Świeżych owoców i warzyw nie należy moczyć w wodzie. Nie używaj detergentów, mydeł ani wybielaczy do mycia produktów spożywczych. Produkty te mogą zmieniać smak żywności i mogą być trujące.

Jeśli owoce i warzywa są twarde (takie jak ziemniaki lub melony), należy je szorować czystą, odkażoną szczotką do owoców/warzyw. W przypadku miękkich owoców i warzyw (pomidorów) delikatnie pocieraj je rękami, aby usunąć brud. Przed myciem usuń również zewnętrzne liście sałaty i kapusty.

Aby umyć jagody, natkę pietruszki i warzywa, włóż je do czystego durszlaka i spryskaj wodą. Delikatnie obróć produkty, trzymając je pod bieżącą wodą. Delikatnie potrząśnij durszlakiem podczas mycia produktu”.



Czy można używać octu?
Bezpieczną alternatywą, która może pomóc w zmniejszeniu narażenia na patogeny przenoszone przez żywność – ale prawdopodobnie nie wirusy – jest mycie produktów białym octem i wodą w proporcji 1 do 3. Pozostaw produkt na 30 minut, a następnie delikatnie umyj pod zimną bieżącą wodą.

Kwas zawarty w occie może przenikać przez bakteryjne błony komórkowe, zabijając komórki, ale badania sugerują, że nie zapewnia on dużej ochrony przed wirusami. Jak wspomniano w Talk CLEAN to Me – blogu ekspertów ds. chemicznej dezynfekcji w celu zapobiegania infekcjom:

„…Dezynfekujące kwasy organiczne… zwykle nie mają szerokiego spektrum zabijania… Być może myślisz „Hej, czekaj! Ocet i kwas octowy są stosowane od setek lat jako metody dezynfekcji”.

Należy jednak zauważyć, że wykazują one skuteczność jedynie przeciwko stosunkowo łatwym do zabicia organizmom, takim jak bakterie Pseudomonas. Nie ma aktualnych danych, z których wynika, że kwasy organiczne mają szersze spektrum zabijania”.

Jednym z rodzajów octu, który wydaje się być skuteczny przeciwko wirusom, jest ocet słodowy (wykonany ze słodowanego ziarna jęczmienia, który jest również wykorzystywany do produkcji piwa; druga fermentacja zamienia piwo w ocet).

Jak zauważono w artykule opublikowanym w 2010 roku w PLOS ONE pt. “Effectiveness of Common Household Cleaning Agents in Reducing the Viability of Human Influenza A/H1N1”, 10% roztwór octu słodowego „szybko I całkowicie” inaktywuje wirusy grypy.



Źródła i odniesienia

https://polish.mercola.com/sites/articles/archive/2020/04/28/koronawirus-zywnosc.aspx

SPRAWDŹ TEŻ:

Witaminy C i D zostały ostatecznie uznane jako środki do leczenia infekcji powodowanej przez koronawirusa

Witamina C pomaga zwalczyć sepsę. Czy zadziała w przypadku koronawirusa?

Czy nadchodząca ciepła pogoda zahamuje rozprzestrzenianie się COVID-19?

Ekspert ds. broni biologicznej wypowiada się na temat nowego koronawirusa

Witamina B1 jest niezbędna do ochrony przed chorobami zakaźnymi

Czy można oczyścić produkty spożywcze z koronawirusa?

Chcesz pokonać koronawirusa? Zajmij się leczeniem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego

    Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.   Jak schudnąć bez odchudzania, bez diety, bez ćwiczeń i bez jojo. Sprawdź To     Wpis pochodzi z bloga Tajemnicze.pl   .....   zobacz więcej: tajemnicze, niewyjaśnione, ciekawe, dziwne a także teorie spiskowe

Udostępnij